Från:                                Rasta Hunden <info@rastahunden.se>

Skickat:                           den 24 april 2016 21:24

Till:                                  'kdebba@kristdemokraterna.se'; 'info@kristdemokraterna.se'

Ämne:                             Husdjurpassning inom RUT!

Bifogade filer:                Husdjurspassning_RUT.pdf

 

”J’accuse”

 

 

Attention: Ebba Busch Thor

 

 

Hej!

 

Redan innan RUT infördes 2007, har det varit känt att den mest svarta branschen inom hushållen, efter ROT-jobbsbranscherna, har varit husdjurspassning. Redan 2006 motsvarade det 9.400 heltidsjobb och Skatteverket poängterar att dessa svartjobb kommer att öka då hälften av Sveriges hushåll redan då hade husdjur. Detta har publicerats i en rapport som låg som underlag för RUT’s införande. (se bilaga). Ändå uteslöts vi, som största hushållsbransch, från RUT.

 

I ett mail från Göran Hägglund skriver han till oss 2010

 

Bästa Susanne,

 

Tanken om att införa rastning av hundar och andra husdjur har prövats men vi konstaterar att RUT-avdraget även fortsättningsvis ska inriktas på hushållstjänster och omsorg och tillsyn av människor.

 

När det gäller den del som handlar om att svarta tjänster kan tänkas bli vita så hänvisar du till Skatteverkets rapport 2006:4. Jag vill rekommendera dig att också läsa sida 466 i den rapporten där Skatteverket konstaterar att småskalig passning av djur (vilket det i de allra flesta fall handlar om) normalt sett sköts av släktingar och vänner till en låg ersättning och därmed inte kommer att påverkas av ett RUT-avdrag. Dessa släktingar och vänner kommer helt enkelt inte att bilda företag för att utföra tjänsterna, och det är knappast önskvärt att de skulle göra det heller.

 

Med vänlig hälsning

 

Göran Hägglund

Partiordförande, Kristdemokraterna

 

 

Nu dyker det istället upp svartjobbarsajter, som tar betalt i viss procent, av sina svarta ”passare” som får jobb/uppdrag via dem, som förutom att de slår ut seriösa företagare, dessutom låter passarna bryt mot djurskyddslagen. Nya företag etablerar sig hela tiden då det är helt ok och utan risk för dem med att ta betalt för svartjobben.

 

Detta är något som länsstyrelserna är informerade om och inte kan gör något åt då dessa sajter skyddar identiteten på passarna. Man kan alltså inte göra oanmälda besök hos dessa passare som bl.a. bryter mot §16 i djurskyddslagen.

 

Likaså listar sig både sjukskrivna och arbetslösa på dessa sajter och berättar öppet om att de jobbar ”svart” och både Arbetsförmedlingar och Försäkringskassan är informerade och kan inget göra då passarnas identitet är skyddade av företagen som tjänar pengar på dem.

 

Även Skatteverket är informerade om svartjobben på dessa sajter och kan inget göra då passarnas identitet …

 

Säg mig är dessa över 432 privata hundpassare i bara Stockholm, släktforskare eller söker vänner att passa hundar till? https://www.hundpassen.se/search.php?search=Stockholm%2C+Sverige&date_start=&date_end=&owns_dog=EITHER&housing=EITHER&distance=30&lat=59.32932349999999&lng=18.068580800000063

 

Är dessa 90 personer i bara Stockholm detsamma https://tasspass.se/hosts/search?city=STOCKHOLM&sort_by=Y  

 

Är dessa 57 personer i bara Stockholm, släktforskare och sökande efter vänner att passa hundar till för en låg kostnad. Företaget startade i veckan. https://se.dogbuddy.com/hundvakt-i-stockholm?gclid=CJWEt-T4p8wCFYPpcgodmK8BMA&ne=59.427841,18.198229&sw=59.224443,17.776862&q=Stockholm

 

Eller dessa 563 också bara i Stockholm https://se.care.com/djurpassning-stockholm

 

Och dessa 42 personer i Stockholm https://hinnerdu.se/sv-se/kategori/hundvakt/

 

Dettas är alltså 1.182 personer, i Stockholm enbart, som dessa sajter tjänar pengar på och som inte kontrollerar sina hundpassare betr. f-skatt, momsregistrering, att de inte bryter mot djurskyddslagen, ev har djurförbud, inte kontrollerar om de har §16-tillstånd från länsstyrelsen betr. att passa djur, inte kontrollerar transporttillstånd som man måste ha då man tranporterar hundar i verksamhet.

 

Detta är alltså bara i Stockholm!! Hur många tusen finns det ute i resten av Sverige som ni blundar för???

 

Dessa sajter med alla sina svartjobbare som får oss seriösa företagare att slå igen är alltså de ni skyddar antar jag med alla de upprop ni gjort i media många gånger med att ”Alla jobb behövs” ”Alla jobb är viktiga”.

 

De tjänar alltså pengar, med ert goda minne, på svartjobbare som ingen kommer åt. Är det förenligt med kristen etik?

 

Det är tydligt att ni på detta sätt stödjer svartjobbare över företagare. Eller hur var det nu Göran Hägglund sa Dessa släktingar och vänner kommer helt enkelt inte att bilda företag för att utföra tjänsterna, och det är knappast önskvärt att de skulle göra det heller.

 

Var finns vår bransch med här. Istället vill ni ha med tvätttjänster.

 

 

 

Tacksam om vi kunde få svar på följande frågor:

 

1.       Varför har ni inte tagit med husdjurspassning i hemmet som RUT-avdrag redan 2007 då det redan då kunde ge 9.400 heltidsjobb?

2.       Varför ligger det fortfarande inte med i vare sig vårbudgeten eller i kommande höstbudget?

3.       Hur arbetar ni för att vi småföretagare inom husdjurspassning INTE ska slås ut av alla svartjobbare i just denna bransch? (Ev. sänkta arbetsgivaravgifter/skatter gör INTE att vi kan behålla våra kunder och överleva på det vi får in)

4.       Är ni medvetna om de regler och rekommendationer som finns i Djurskyddslagen betr. husdjur?

5.       Är ni medvetna om att det finns husdjur i 2.382.800 hushåll i Sverige och hur ofta dessa ska skötas mm?

6.       Vad finns det för motiv att inte skapa 70.000 nya arbetstillfällen inom RUT?

7.       På vilket sätt gynnar det Sverige, svensk ekonomi mm att 70.000 personer går arbetslösa istället för har egen försörjning?

8.       Vad tänker ni nu göra för att få med husdjurspassning i RUT, ge 70.000 personer jobb och stoppa Sveriges mest svarta bransch från att växa?

9.       Hur många arbetstillfällen har ni beräknat att de nya RUT-jobben (som är ”sällantjänster”) och senare reparationstjänster? Hur har ni kommit fram till dessa siffror och vilka rapporter mm ligger till underlag för dessa beräkningar?

-          Klippning/beskärning av träd? (Hur många har trädgård och hur ofta klipper/tar man ned träd/buskar?)

-          Hjälp med IT i hemmet? (Plug-and-play dvs alla maskinvara idag installerar sig själv då man kopplar in den. 1 års garanti, 2 års reklamationsrätt. Sedan är de för gamla för att fungera med nya program)

-          Flytthjälp? (Hur ofta flyttar man? 27 år sedan sist för mig och med hjälp av släkt och vänner)

-          Reparation av vitvaror i hushållen? (1 års garanti, 2 års reklamationsrätt och sedan så är inte hållbarheten så lång på vitvaror så även med rabatterad reparation samt reservdelar, restid mm så är det inte lönsamt att börja reparera en produkt efter några år då andra saker sannolikt kommer att gå sönder snart)

-          Säg mig vilken lag eller rekommendation säger hur många gånger per dag/år ett klädesplagg behövs tvättas? 230 ggr/år som en hund????

10.   Hur kan ni välja att stödja svartjobb på bekostnad av oss företagare?? Är det de jobb ni menar med ”Alla jobb behövs”? Hur kan ni blunda för detta faktum och vägra göra något åt det?

 

Tacksam för svar snarast då vi kommer att gå ut till samtliga partiledare med samma frågeställningar. Svaren kommer därefter att sammanställas och bl.a. meddelas media!

 

Slutligen en personlig fråga till dig Ebba. Hur ser er passning och skötsel av er boxer Bella ut om dagarna?

 

 

Hälsn.

 

Susanne Holmene

VD

Rasta Hunden Sverige AB -

"Endast professionella hundrastare med egna företag"

www.rastahunden.se

070-542 64 47

 

 

Bifogar inskannad kopia på:

 

·         Svartköp och svartjobb i Sverige, del 1: Undersökningsresultat fr SKV, Rapport 2006:4, tabell 39, rapportens sida 62, som visar att ni politiker snart tagit med alla jobb som finns inom hushållen UTOM den största - husdjurspassning

·         Nyligen genomförd undersökning via Animails, Husdjurspanelen med över 1000 svarande som visar att med RUT, så skulle 1.100.000 nya kunder välja att ta hjälp av en riktig företagare eller anställd djurpassare. Ökningen ligger helt i linje med de företag som ökat i den andra branscher som tillåts vara med i RUT sedan 2007.

·         Utdrag fr. SCB som visar att det finns 4.765.600 hushåll i Sverige och med SKV och andra undersökningars resultat så finns det alltså husdjur i 2.382.800 hushåll

·         Beräkning hur mycket 70.000 företag skulle kunna leverera i bruttoomsättning varje år. Det rör sig om enorma 34.155.000.000 kr